Stadsdelen Huvudsta
Stadsdelen Huvudsta i Solna är Solnas näst största stadsdel och är med sitt södra läge nära centrala Stockholm och den vackra strandnära naturen längs Ulvsundasjön.
Till områdets kvaliteter hör kombination av ett citynära läge i kombination med både natur och strövområden in på knuten. Den närbelägna strandpromenaden längs Ulvsundasjön är ett populärt utflyktsmål och här återfinns ett gammalt kulturlandskap där Huvudsta gamla slott, Huvudsta gård, enstaka trävillor och båthamnar berättar om områdets tidiga historia. En runsten och arkeologiska undersökningar av flera forntida gravfält visar att människor bott här sedan vikingatiden då Huvudsta gård etablerades.
På gångavstånd finns bland annat Pampas Marina med sjökrog och kafé, Augustendals 4H-gård, ridskola, bad och joggingspår. Här finns också det stora Huvudstabadet med närliggande båtuthyrning, seglarskola och tennisbana.
Det moderna Huvudsta växte i synnerhet fram under en hektisk nybyggarperiod under 1960- och 70-talet. Bostadshusen återfinns därför ofta i stora och höga längor, men en del punkthus förekommer också. Bebyggelsen längs Huvudstagatan uppfördes dock huvudsakligen under 1950-talet och har en mer småskalig karaktär. Utöver ombyggnationen av Huvudstagatan 22 har ett antal nya flerbostadshus byggts i omgivningen den senaste tiden, bland annat av Veidekke på Huvudstagatan 13 och JM på Huvdstagatan 28-32 samt Ängkärrsgatan och Armégatan. Idag utgör Huvudsta Solnas näst folkrikaste stadsdel med nära 15 000 invånare.
Stenbrytning i Huvudsta
Huggen gatsten användes vid 1800-talets mitt till väg- och gatuändamål för att ersätta äldre rullstensbeläggning. Därför öppnade löjtnant Gustaf Wiborn omkring 1860 ett stenbrott vid Ulvsundasjön nordväst om Huvudsta gård. Vid samma tidpunkt planerade Stockholms stad ett flertal omfattande byggnadsarbeten och behövde trygga sitt behov av byggnads- och gatusten. 1875 köpte Stockholms stad stenbrottet i Huvudsta. Den starka och finkorniga blå-grå huvudstagraniten levererades bl.a. till Riksdagshuset, Riksdagsbankhuset, Centralstationen och Nordiska Museet. Den största delen av stenfyndigheten ansågs uttömd 1884, men små enskilda stenhuggarlag fortsatte brytningen fram till 1930-talet, bland annat i Huvudstabergen. Stenbrytningen i fastighetens närhet har alltså gett kvarteret och föreningen dess namn. Huvudstagraniten har bland annat använts för bygget av Riksdagshuset och stenbrotten i området har givit kvarteret och föreningen dess namn.
Huvudstagatan
Huvudstagatan karaktäriseras av hus placerade längs gatan med några meters förgårdsmark och entréer som vänder sig mot gatan. Bebyggelsen utgörs huvudsakligen av 3-4 våningshus från 1950-talet men det finns även ett antal högre hus om 6-10 våningar. Närmast Stenbrottet finns flera stora ekar som har stor rumsbildande betydelse. Sluttningen mellan Stenbackaskolan på höjden och Huvudstagatan utförs av rester från det gamla stenbrottet och har gångstigar men bitvis otillgänglig mark.
Huvudstagatan har upprustats under 2006-2007 och fått ökad karaktär av lokalgata med sänkt hastighet och breda plattbelagda trottoarer. Träd kommer att komplettera gatan i hela dess längd.
Under 2006-2007 har Huvudstagatan genomgått en större ombyggnation och fått karaktären av lokalgata med reducerad hastighet till 30 km/h. Körbanornas bredd har minskats med längsgående parkeringsplatser och breda plattsatta gångbanor på båda sidor. Korsningar och övergångställen har förhöjts för att bidra till ökad säkerhet för gående och minska hastigheten på trafiken. Den befintliga trädraden längs gatan kommer att kompletteras i hela gatas längd.
I Huvudstagatans korsning med Storgatan har anlagts en ny torgyta och här finns också en mindre centrumbildning med matbutik, frisörer, konditori, salladsbar, pizzeria, gym och , blomsteraffär.
Kommunikationer
Kommunikationerna till och från fastigheten i Huvudsta är mycket goda. Det är bara en kort promenad till närmaste tunnelbanestation och inom 10 minuters gångavstånd finns tre tunnelbanestationer; Solna Centrum, Västra Skogen och Huvudsta Centrum. Ett flertal busslinjer passerar i närheten och färdas man med bil ligger de stora trafiklederna inom några minuters avstånd, som Essingeleden, Klarastrandsleden, E4 och E18. Väljer man att cykla eller promenera kan man ta den vackra vägen längs vattnet förbi Karlbergs slott och Vasastan eller Kungsholmen.