Fastigheten
Fastigheten på Huvudstagatan 22
Fastigheten på Huvudstagatan 22 har genomgått en enorm transformation från ett slitet kontorshus i sluten 70-talsarkitektur till ett öppet, varmt och ljust bostadshus med moderna lösningar.
Huset på kvarteret Stenbrottet 6 uppfördes 1974 som kontorshus åt Theorells Ingenjörsbyrå AB och fick sin placering och höjd på grund av en planerad utbyggnad av Huvudstaleden som på 60-talet planerades att dras strax sydväst om byggnaden. Därför avviker huset i både användning och form jämfört med övrig bebyggelse i närområdet. Eftersom leden aldrig byggdes ut har naturmarken bevarats och ett grönt stråk sträcker sig idag istället genom stadsdelen med uppvuxen vegetation och stora träd.
Från att ha varit ett slitet och pensionerat hus av tidstypisk 70-talsarkitektur har huset ritats om från en sliten kontorsfastighet till ett väldigt attraktivt flerbostadshus av arkitekten Kristian Lindgren, SAR AI. Ombyggnationen innebar att den befintliga byggnaden revs “stomrent”, d.v.s. alla icke bärande väggar, undertak etc. revs innanför ytterväggarna. Det ombyggda huset består idag av åtta våningar med hiss, där de övre sex fått fyra lägenheter per plan, utom vindsvåningen som fått två terasslägenheter. I de undre våningarna har skapats en kontorslokal för uthyrning, samt förråd, teknik- och skyddsrum i källaren.
Alla lägenheter vetter mot två väderstreck och har utsikt mot skogspartiet bakom huset eller Huvudstagatan. Vid ombyggnationen byttes fönsterpartierna ut och de tidigare små plåtinklädda fönstren byttes ut mot stora glaspartier med bröstningar av träpanel. Huset försågs med balkonger och terrasser i 3 vädersträck vilka utrustats med horisontella räcken och vindskyddande glas. Fasaden är av tegel och har fått utökad karaktär och framtoning genom husets nya större fönsterpartier, balkonger och en mer markerad takfot.
Den utbyggda takvåningen avslutar huset uppåt och den stora takskivan möjliggjorde stora glaspartier runt om. Husets tidigare monumentala vertikalitet som uppfattades som sluten förändrades avsevärt vid ombyggnationen och huset fick en mer horisontell, vilande och mänsklig byggnadskropp. Det ombyggda huset fick en öppen, modern, ljus, varm, vänlig och praktisk utformning.
Husets nya entré med ekpartier och renoverade trapphus med stora ljusinsläpp av dagsljus.
Det dagsljusbelysta trapphuset har renoverats och entrén har blivit mer ombonad med nya ekpartier. Alla lägenheter har säkerhetsdörr i ek. Lägenhetsförråd, cykel- och barnvagnsrum nås med hiss och trappa i källarvåningen. Bakom huset finns en boendeparkering som vetter mot grönskan och stigarna på det angränsande berget. Nya parkeringsplatser anlades även vid ombyggnationen framför huset och på ena gaveln.
Ansvarig för ombyggnationen var arkitekt SAR AI Kristian Lindgren och byggherre Sundvalls Byggnads AB. Ombyggnationen var genomgripande och fastigheten har blivit att jämställa med nyproduktion. Resultatet ansågs så lyckosamt att fastigheten nominerades av Solna Byggnadsnämnd som en av tre kandidater till Solna Stadsmiljöpris 2006.
“För förändringen av ett murrigt kontorsbygge från 70-talet till ett vackert bostadshus med goda kvaliteter. En ombyggnad som berikat Solna stadsbild.”
Priset har delats ut årligen sedan 1998 till den byggnad eller anläggning i Solna som på ett bestående sätt förskönat stadsbilden.