Allmänna regler
Att bo i flerbostadshus ställer krav på att man visar hänsyn, samtidigt som man också får acceptera störningar i viss mindre omfattning. För att öka trivseln har styrelsen tagit fram dessa ordningsregler. Dessa regler gäller alla medlemmar, de som bor i huset och även gäster, hantverkare, andrahandshyresgäster och andra som besöker fastigheten.
Hålla rent efter sig
Städa eller torka alltid upp efter dig om du råkat spilla eller skräpa ner utanför din dörr, på trapplanen, i trapphuset, cykelförrådet, källaren, entrén eller något annat gemensamt utrymme. Tänk på att vi alla städar, så försök gärna att inte göra städningen svårare för din granne! Att vara aktsam om vår gemensamma egendom sparar också pengar för oss alla. Vi betalar ju gemensamt för allt för huset och fastigheten.
Gemensamma utrymmen
För att minska brandrisken och underlätta framkomligheten vid utrymning och sjuktransport gäller vissa restriktioner vad avser förvaring av personliga tillhörigheter.
Det är inte tillåtet att förvara någonting utanför lägenheten eller förråd, det vill säga i entréer, trapphus, källargångar eller på hissplan. Detta betyder exempelvis att det inte är tillåtet att ställa ut soppåsar eller ha en dörrmatta utanför lägenhetsdörren. Det är heller inte tillåtet att ställa barnvagnar i något av dessa utrymmen, inte ens tillfälligt. Skälet till detta är att föremålen kan vara hinder vid en utrymning och också orsaka rökutveckling. Att Dessa regler följer av lagen om skydd mot olyckor. Dörrmattor och andra föremål försvårar också vid trappstädningen.
I det källarförråd som hör till lägenheten kan du förvara möbler, kläder m.m. Däremot får du inte förvara något som är brandfarligt eller på annat sätt kan förorsaka olägenhet eller skada där. Brandfarliga vätskor och bildäck är ett exempel på vad man inte får förvara i källaren.
För mer säkerhetsinformation om förvaring av brandfarliga varor i hemmet, se följande länk https://rib.msb.se/filer/pdf/25569.pdf
Portarna
Portarna till trapphuset ska alltid hållas stängda och dörrarna till källare ska alltid hållas både stängda och låsta.
Se till att porten stängs ordentligt efter dig, både för att spara värme och med hänsyn till inbrottsrisken. Vintertid kan grus hindra porten att stänga sig, borsta då gärna bort gruset så att dörren kan gå igen av sig själv.
Om du ställer upp porten för att t.ex. bära in eller ut saker, lämna då inte porten öppen medan du är någon annanstans, eftersom obehöriga personer och djur kan ta sig in då, se även under Husdjur. Glöm inte att stänga porten igen när du är klar.
Släpp inte in främmande personer. Lämna inte ut portkoden till obehöriga personer.
Hissen
Stäng hissdörren ordentligt men varsamt så att inte hissen blir stående. Ställer du upp hissdörren i öppet läge, t.ex. om du har många saker med dig i hissen, glöm inte att stänga dörren igen, så att andra inte behöver stå och vänta på en hiss som inte kommer!
Felanmälan av hissen sker enligt instruktioner i entrén. Innan du felanmäler, kontrollera på alla våningsplan om det är en hissdörr som inte gått igen. Ibland kommer det in grus utifrån som hindrar att hissdörren stänger ordentligt. Sopa då bort gruset och se om dörren går stänger ordentligt och hissen fungerar igen.
Om du felanmäler hissen, sätt gärna upp lappar om att hissen är felanmäld och tidpunkt.
Hissen är tyvärr känslig för snedbelastning så lasta gärna i mitten av hissen (centrera lasten) så mycket som möjligt. Med detta menas att tunga föremål som exempelvis möbler och annat, t.ex. tvättmaskiner, ska placeras i mitten av hissen och inte längst inne i hissen eller alldeles vid dörren. Anledningen till detta är att det annars blir obalans, hisskorgen stöter i hisschaktet och det sliter på hissen. Det leder ofta till att hissen stannar och står still tills den är reparerad. Om du väntar leverans av saker, berätta gärna detta för den som ska leverera.
Cyklar och laddning
Cyklar ska ställas i cykelrummen eller i cykelstället vid gatan. Det är inte tillåtet att låsa fast cyklar i räcken, träd eller liknande.
Laddning av elcyklar, elsparkcyklar och andra laddbara föremål får inte ske i föreningens utrymmen, utan ska ske i lägenheten, på eget elabonnemang. Endast sådana laddbara föremål som är godkända för Sverige får laddas i lägenheten. .
Energisparåtgärder – tänk på miljön
Vi kan alla hjälpa till med att värna vår miljö, genom att spara energi och vatten. I fastigheten har vi fjärrvärme som värmer både huset och varmvattnet. Vatten betalar föreningen efter förbrukning.
Vi kan hjälpas åt med att spara värmekostnader genom att vädra kort och effektivt med korsdrag i stället för att ha ett fönster öppet länge. Alla lägenheter har fönster åt mer än ett väderstreck och genom att öppna åt olika håll är det lättare att vädra effektivt. Det är du som medlem som är ansvarig för att byta tätningslister i fönster och balkongdörr.
Vi kan hjälpas åt med att spara vatten- och värmekostnader genom att varken låta varmeller kallvatten stå och rinna. Om du vill kan du bidra med att till exempel duscha i stället för att bada i badkar och stänga av vattnet medan du tvålar in dig. Vill du får du gärna stänga av vattnet medan du borsta tänderna.
För att värmen ska kunna spridas på ett effektivt sätt behöver luften kunna röra sig fritt runt elementen. Exempelvis heltäckande gardiner och möbler framför elementen hindrar värmen från att komma ut i rummet. Genom att möblera om kan det bli varmare i lägenheten utan att höja värmen.
Genom att vi alla hjälps åt med att spara värme och vatten kan vi minska våra boendekostnader!
Balkonglådor
Plantera gärna blommor i balkonglådor, men tänk på att dessa lådor måste hänga på insidan av räcket så att de inte orsakar skada om de faller ner.
Fasaden
Du får inte glasa in din balkong, sätta upp saker som exempelvis parabolantenn, markis eller annat som påverkar husets utseende utan styrelsens skriftliga tillstånd. Visa ändringar kräver även bygglov.
Grillning och rökning
Grillning och rökning på balkongerna är inte tillåten eftersom os och rök tränger in i lägenheterna via friskluftsintagen som sitter under fönstren.
Rökning är också förbjuden på parkeringen, runt huset och vid entréerna.
Brandvarnare
Det är du som medlemmen som ansvarar för att lägenhetens brandvarnare fungerar och att byta batteri. Tänk på att den kan rädda ditt liv!
Avstängningskranar
Avstängningskran för diskmaskin, tvättmaskin, kylskåp och annan utrustning som är kopplad till vattenledning ska stängas av när maskinen inte är i bruk. Skälet till detta är att undvika vattenskador.
Husdjur
Du får gärna ha husdjur under förutsättning att du håller dem under uppsikt och ser till att de inte förorenar, för oljud eller på annat sätt försämrar boendemiljön. Marken runt huset får inte användas som rastplats. Hundar ska hållas kopplade i och runt huset. Inga djur på röra sig ensamma i entrén, trapphuset eller andra gemensamma utrymmen. Släpp inte in djur i huset, och kontrollera att inga djur följer med när du själv går in och ut.
Vår- och höststädning och trapphusstädning
Varje vår och höst, sedan föreningen bildades, träffas vi för att städa i och runt huset. Sedan lika länge delar vi också på att städa trapphuset. På anslagstavlan finns ett städschema och på insidan av dörren till städskrubben, bredvid hissen på entréplan, finns instruktioner.
Höga ljud, störningar och arbeten
Det är inte tillåtet att under någon tid på dygnet störa övriga boende. Mellan kl. 22.00 och 08.00 får man inte spela musik högt. Undvik alltid hög samtalsläge i trapphuset, eftersom det ekar, och gör det särskilt under dessa tider också. Ska du ha fest och förväntar dig att det blir lite högljutt och sent är det trevligt om du förvarnar grannarna genom att sätta upp en lapp på anslagstavlan i entrén. Skriv då gärna lägenhet och telefonnummer så att det går att nå dig. Arbeten i lägenheterna som kan vara störande för grannarna får påbörjas tidigast kl. 08.00 och ska vara avslutade senast kl. 18.00 på vardagar, och på helgdagar gäller detta mellan kl. 10.00 och 16.00. Under långhelger bör inget störande arbete förekomma.
Särskilt om renovering och ombyggnader
Ta alltid kontakt med styrelsen inför en ombyggnad eller renovering, så att styrelsen vet vad som händer i huset. Vissa ombyggnadsarbeten kräver också styrelsens godkännande, och då måste en ansökan inges till styrelsen. All ombyggnad måste ske fackmässigt. Vid renovering av våtutrymmen (badrum) ska arbete utföras av behörigt företag och så kallat våtrumsintyg uppvisas för styrelsen. Skälet till detta är att om ett våtrum inte är utfört på rätt sätt och det inträffar en skada, kan föreningens försäkringsbolag neka att utge ersättning, och då kan det bli dyrt för föreningen. En vattenskada kostar ofta flera hundra tusen kr, och eftersom vi bara är 22 lägenheter blir det mycket pengar för var och en av oss.
Informera gärna styrelsen i förväg om du kommer att utföra störande arbeten och sätt upp en lapp på anslagstavlan med namn och kontaktuppgifter, telefon och e-post. Ta kontakt med styrelsen om du behöver stänga av vattnet för att kunna göra arbeten. Ta gärna kontakten minst en vecka i förväg för att styrelsen och du ska kunna hitta en tid som passar.
Byggavfall får inte förvaras utanför lägenheten. Inte heller får det förvaras i trapphuset, i källaren, i entrén eller utanför huset, inte ens tillfälligt. Om Bigbag eller motsvarande uppställs på trottoar skall tillstånd inhämtas i förväg från Solna stad.
Samma som anges ovan gäller material som levereras till lägenheten
Vid transport av material och byggavfall skall väggar, golv och tak i entré, trapphus och hiss skyddas på sätt så att skador inte uppstår.
Vattnet inte får stängas av genom att enbart använda balofixer, utan avstängning måste ske i källaren. Om vattnet ska stängas av ska detta ske efter samråd med styrelsen, kontakta styrelsen om detta minst en vecka i förväg för överenskommelse om tid för avstängning.
Det är styrelsens förhoppning att vi, genom att iaktta ovanstående ordningsregler, ska öka trivseln för samtliga boende.